20 anys de la mort de Montserrat Roig

 

image

Aquest dijous farà vint anys que va morir Montserrat Roig i per aquest motiu volem fer un recordatori de la seva obra al nostre bloc.

Montserrat Roig va morir el 10 de novembre de 1991 a Barcelona. La seva mort prematura va ser un veritable trasbals, i tant a la literatura catalana com pels seus lectors va significar un buit difícil d'omplir.

Tothom sabia que Montserrat estava molt malalta (estava fent classes a la Universitat d'Arizona quan va començar a trobar-se malament i va tornar a Barcelona, ​​on  li van detectar un càncer de pit el 1990), però la notícia va ser un cop molt fort. La veritat és que costava de creure que una dona amb tanta alegria de viure, tant plena de vida i apassionada,  estigués morta.

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991) va ser una escriptora i periodista clarament compromesa amb la societat(el 1966 va participar en l'anomenada Capuchinada, una sèrie d'actes reivindicatius que es van realitzar amb motiu de l'assemblea del Sindicat Democràtic d'Estudiants.), la cultura catalana i el feminisme. Llicenciada en Filosofia i Lletres (1968), es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen que va rebre el Premi Víctor Català el 1970. Això va fer que la consideressin com un dels noms literaris de la generació del 70 juntament amb noms com Oriol Pi de Cabanyes o Guillem-Jordi Graells.

image

Aquesta primera obra era l’inici d’un cicle de quatre obres: Ramona, adéu (1972), El temps de les cireres (1977, Premi Sant Jordi 1976) i L'hora violeta (1980), que tenen com a denominador comú les membres de tres generacions de les famílies Ventura-Claret i Miralpeix. En aquesta saga es fa una descripció de la petita burgesia barcelonina des de finals del segle XIX fins als anys setanta de l’època franquista. Aquesta descripció està feta per dones, amb la seva visió de l’època que estan vivint, per això trobem una temàtica marcada per aquesta consideració com els rols socials, la sexualitat femenina o la relació entre el poder i el sexe.

Montserrat Roig també va cultivar altres gèneres com l’obra de teatre Reivindicació de la senyora Clito Mestres (1991) o les reflexions Digues que m'estimes encara que sigui mentida (1991) o L’autèntica historia de Catalunya. En quant a la seva faceta com a periodista va col·laborar a Tele-exprés, Destino, Triunfo, Cambio 16, Avui, o Serra d’Or entre d’altres.

Tanmateix, i relacionada amb la seva militància catalanista i feminista va publicar Los hechiceros de la palabra (1975), Rafael Vidiella o l'aventura de la revolució (1977), Els catalans als camps nazis (1977, Premi Crítica Serra d'Or), ¿Tiempo de mujer? (1980), Mujeres en busca de un nuevo humanismo (1981), etc.

Podeu trobar més informació a:

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Gran escriptora, d'aquelles que deixen petja. Defensora de les dones i amant de Barcelona. Una de les millors plomes catalanes.
Vas marxar massa aviat però ets amb nosaltres.
Anna

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Moltes gràcies per la completa ressenya bibliogràfica i per participar en l'homenatge conjunt!

Biblioteca La Ferreria ha dit...

Gràcies a tu pel teu comentari.